„Czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie”.
(1 Kor 10-31)
Tradycja błogosławienia pokarmów w Wielką Sobotę jest starym, sięgającym VIII wieku zwyczajem. Wiąże się z przytoczonymi powyżej słowami Św. Pawła Apostoła i ma swoją szczególną symbolikę.
Najważniejszym symbolem jest chleb – pokarm zapewniający przetrwanie, który oznacza Ciało Pana Jezusa. Sól jest minerałem dającym życie, natomiast baranek, będąc oznaką pokory i łagodności, symbolizuje zwycięstwo dobra nad złem, triumf życia nad śmiercią.
Pieprz w święconce nawiązuje do gorzkich ziół, sól chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające, jajko zapewnia płodność, korzeń chrzanu symbolizuje siłę, ma przynieść nam dobre zdrowie. Ser oznacza przyjaźń, wędlina przynosi zdrowie i dostatek, ciasto natomiast jest znakiem umiejętności i doskonałości.
Wielka Sobota to dzień ciszy, milczenia, spoczynku Jezusa w grobie.
W Kościele nie sprawuje się eucharystii, w oczekiwaniu na Zmartwychwstanie rozważamy Mękę i śmierć Chrystusa adorując Najświętszy Sakrament w Grobie Pańskim.